fbpx

GREEN BRANDS PLAKETA : SVĚTOVÁ NOVINKA Z KAPALNÉHO DŘEVA

Všechny GREEN BRANDS značky mají jedno společné – reprezentují povědomí o ochraně životního prostředí, udržitelnosti a ekologickém pokroku. Proto dává smysl, že si zaslouží i speciální ekologickou plaketu. A plaketa GREEN BRANDS, kterou naše oceněné značky od roku 2014 získávají, je něco opravdu speciálního: doslova světový unikát. Naše plaketa je totiž vyřezána z velmi zvláštního materiálu. Ne vyřezána ale vytištěna!

“….Nikdy předtím nebylo vyrobeno ocenění 3D tiskem z obnovitelných surovin.”  Nám se to ale podařilo.

Díky mimořádné německo-rakouské spolupráci mezi výrobcem plastů Tecnaro a společností 3D tisk Schiner z Krems an der Donau (obě značky mimochodem patřící mezi GREEN BRANDS) je naše plaketa vyrobena ze stoprocentně biologicky rozložitelných materiálů.

Plaketa, která váží pouze 170 gramů, je uvnitř dutá a reprezentuje slib GREEN BRANDS: vytrvalý, energický a ekologický přístup a odhodlání chránit omezené zdroje naší planety.

Jak se ale stane z kousku dřeva plaketa GREEN BRANDS?

Všechno začalo posedlostí. Musí být přece možné symbolicky převést krédo „zelených značek“ do ceny šetrné k životnímu prostředí. Norbert Lux, myšlenkový vůdce a iniciátor GREEN BRANDS, byl touto myšlenkou doslova posedlý. A měl nemalé ambice! V Tecnaro a Druckhaus Schiner našel dokonalé spojence, kteří tuto myšlenku proměnili ve skutečnost.

„Cílem bylo spojit jedinečné znalosti obou společností a vytvořit tak něco úplně nového: plaketu GREEN BRANDS z 3D tiskárny, vyrobenou z biopolymerního materiálu.“

Švábská společnost Tecnaro (zkratka „Technologie pro obnovitelné suroviny)  se specializuje na výrobu biologicky rozložitelných materiálů. Tecnaro štěpí a zkapalňuje dřevo, aby z něj udělala plastovou náhradu – a je v této oblasti lídrem na světovém trhu.

Druckhaus Schiner z Krems, první a jediná společnost Climate Alliance v Rakousku zabývající se 3D tiskem, již více než deset let experimentuje s 3D tiskem. Mimo jiné vytváří přesné, věrné a detailní modely domů a konceptů pro architekty – ale až dosud výhradně z polymerové omítky. Tiskařská společnost používá v celém svém výrobním řetězci pouze ekologicky neškodné materiály. Bylo tedy rozumné rozšířit tento princip i na 3D oblast.

Experti obou společností pět měsíců pracovali, aby vyvinuli surovinu produkovanou společností Tecnaro vhodnou pro 3D tisk, vytvořili digitální 3D model plakety v počítači a nakonec jej i vytiskli.

Začněme však od začátku: „tekuté dřevo“, které vyrábí Tecnaro – známé také jako Arboblend nebo Liquid Wood – sestává z ligninu a dalších přírodních vláken, jako je len a konopí. Materiál byl vyvinut v roce 1998 zakladateli Tecnaro Jürgenem Pfitznerem a Helmutem Nägeleem, tehdy zaměstnanci Fraunhoferova institutu pro chemické technologie (ICT). Jejich nápad: vyvinout nové přírodní zdroje surovin, aby se stali více nezávislými na ropě.

Dnes se jejich materiály vyrobené z obnovitelných surovin používají nejen v pláštích hodinek a golfových odpalištích, ale také v botách a slunečních brýlích z módního domu Gucci, věšáků na šaty pro Benetton nebo karbonově-keramických brzdách pro Porsche, Bentley nebo Lamborghini. Arboblend byl však zpočátku nevhodný pro 3D tisk. Bylo nutné provést speciální úpravy, protože trojrozměrný tisk vyžaduje speciální vlákna, která lze použít pouze v definované tloušťce materiálu. Viskozita a elasticita jsou zde stejně důležité jako rozměrová stabilita a rázová pevnost. Tecnaro proto zpracoval svůj Arboblend na granule. Po měsíce trvajícím vývoji ve spolupráci s Linzským kompetenčním centrem pro dřevo a dalšími specialisty na prototypování plastů se tiskárně Krems podařilo extrahovat vlákna z nově vyvinutého granulátu od Tecnara, který odpovídal katalogu technických požadavků pro 3D tisk.

Tiskárny spolupracující s generálním ředitelem Jörn-Henrikem Steinem vyráběly vlákna z plastové náhrady, tavili je a míchaly je s barevnými pigmenty. Ke zlepšení elasticity byl přidány smrkové piliny. Po četných pokusech se tiskárně Schiner podařilo použít vlákna pro 3D tisk a vůbec poprvé vyrábět modely na bázi biopolymerů s 3D tiskárnou. Podařilo se to!

Inovativní Dolní Rakušané tiskli ve dne i v noci. Po dvou týdnech nepřetržitého tisku na dvou 3D zařízeních byly všechny plakety GREEN BRANDS značek připraveny na světovou premiéru na slavnostním předávání cen GREEN BRANDS 1. prosince 2014 ve Vídni. Norbert Lux, provozní ředitel GREEN BRANDS a iniciátor ekologického 3D-Ocenění, tehdy hrdě představil tuto jedinečnou cenu.

Od té doby je udělována všem GREEN BRANDS v Rakousku, Německu a dalších zemích. Protože GREEN BRANDS je pečetí kvality s příslibem:

Značky a společnosti, které aktivně přebírají odpovědnost za udržitelný rozvoj a ekologii a jednají způsobem šetrným ke zdrojům, by také měly mít ocenění, které je vyrobeno způsobem šetrným k životnímu prostředí.“

Plaketu z 3D tiskárny z biopolymerního materiálu, ze 100% z obnovitelných surovin, biologicky rozložitelnou a vyrobenou tiskárnou Druckhaus Schiner z Krems v Dolním Rakousku s materiálem od švábské společnosti Tecnaro.