fbpx

Značka PackWall získala ocenění GREEN BRANDS za inovativní produkt. Vyrábí stavební desky z nápojových kartonů

Český výrobce stavebních materiálů PackWall, získal ocenění GREEN BRANDS Czech Republic pro roky 2021/2022 v kategorii Produkt za inovativní výrobek, který využívá unikátní odpadový materiál. Porota tvořená významnými osobnostmi z oblastí udržitelnosti, ekologie a médií, jakými jsou například prof. RNDr. Bedřich Moldan, Csc. udělila značce ocenění především za novátorský přístup a ekologické využití výrobku.

Kartony (obaly od mléka, džusů, kefírů apod. známé jako tetrapaky), skvěle slouží k balení potravin, jejich recyklace však není snadná. Efektivní využití je proto velkou výzvou, které se úspěšně chopila česká značka PackWall. Spolu se studenty a inovátory našli způsob, jak cenné vlastnosti nápojových obalů využít ve stavebnictví. Způsob zpracování je vskutku unikátní. Nápojové kartony jsou dotříděny, rozdrceny, sušeny a za vysokých teplot lisovány mezi dvě papírové krycí vrstvy. Polyetylen, který je součást obalů společně s papírem (dřevěnou buničinou) a hliníkem, se tak stává vlivem teploty pojivem, díky kterému desky drží svůj tvar/celistvost. Desky z kartonů se kromě vysoké praktické funkce těší také vysokým bezpečnostním a protipožárním standardům. V těch si v ničem nezadají s běžně využívanými stavebními deskovými materiály na bázi dřeva a dřevěné štěpky.

Historie značky Packwall a společnosti Flexibau, která značku zastřešuje, sahá do roku 2006, kdy byla unikátní technologie zpracování kartonových obalů patentována. V rozmezí let 2006 až 2011 byly desky vyráběny pro smluvní realizační firmy v ČR, které je využili při stavbě víc jak 70 dřevěných domů tzv. dřevostaveb. V dalších letech došlo pak ke změně obchodního modelu, aby přístup k deskám měl kdokoli – stavební firma, obchodní společnost, investor, řemeslník, … .

Využití desek je široké. Od obvodových stěn, přes příčky, až po bednění a střechy. Úspěšně se využívají také v nábytkářském průmyslu. Hlavními charakteristikami desek PackWall jsou příznivá cena v porovnání například s dřevoštěpkovými deskami typu OSB, hygienická nezávadnost a ekologičnost produktu. Ekologičnost je zajištěna použitím jen druhotných surovin a absence jakýchkoli chemikálií ve výrobě. Právě udržitelný způsob výroby a široké využití při vysokém standardu bezpečnosti byly rozhodujícími faktory pro udělení ocenění odbornou porotou GREEN BRANDS.

Společnost FLEXIBAU vynaložila velké úsilí k získání tohoto ocenění a je za něho velice ráda. Vzhledem k povaze svého ekologického a cirkulárního produktu PackWall, si byla získáním titulu skoro jistá a vysoké hodnocení odborníků je potvrzením kvality výrobků a správného směru, kterým se naše společnost vydala. Jsme rádi, že vysoké standardy a inovativní přístup oceňují nejen stovky spokojených zákazníků ale i panel expertů“, řekl Radim Lovětínský, ředitel společnosti Flexibau.

Víc o GREEN BRANDS

Pečeť kvality GREEN BRANDS, registrovaná jako certifikační známka v celé EÚ, hodnotí značky na základě nezávislého, transparentního a vysoce respektovaného trojstupňového procesu, kterého součástí je i důkladný audit značek. V něm se ve všech částech výroby, spotřeby i likvidace hodnotili dopad jejich podnikání na životné prostředí a trvalo udržitelný rozvoj. Pečeť kvality GREEN BRAND, získají oceněné značky na dva roky po důkladném posouzení odbornou porotou, která je klíčovou součástí procesu hodnocení a garantem odbornosti a nezávislosti.

Porotu tvoří významné osobnosti z oblasti udržitelnosti, ekologie a médií. „Pečetí kvality GREEN BRANDS mohou být vyznamenané jen „zelené“ značky každodenního života ze všech odborů a velikostí, které přebrali spoluzodpovědnost za udržitelný a vyvážený rozvoj ekonomického, sociálního a environmentálního prostředí,“ uvádí András Wiszkidenszky, regionální ředitel GREEN BRANDS pro Slovensko, Česko a Maďarsko.

Organizace GREEN BRANDS byla založena v roku 2007 Norbertem Luxem na základě jeho úspěšné kariéry v mezinárodní organizaci zabývající se zvyšováním hodnot a kvality fungování značek a jeho osobního přesvědčení o důležitosti udržitelnosti a ochrany přírody.

Víc informací najdete na: www.green-brands.cz