Sarah Wiener
Osobnost GREEN BRANDS Německo 2015
Kuchařka celebrit, autorka bestselleru, podnikatelka a angažovaná environmentalistka
Informace o práci Sarah Wienerové najdete na https://sw-stiftung.de/
„Vaření přenáší lásku velmi nenásilným způsobem,“ říká Sarah Wienerová. A tato jiskra lásky přeskakuje: Oblíbená Berlíňanka je jednou z nejúspěšnějších a nejoblíbenějších kuchařek v Německu.
Ukazuje, jak lze udržitelnost uskutečňovat v každodenním životě jednoduše a s velkým potěšením. Vytváří chutná jídla ze sezónních surovin z regionu – v televizi, ve svých restauracích a pro své cateringové služby.
Ale Sarah Wienerová umí víc než jen vařit. Je autorkou bestsellerů, podnikatelkou a angažovanou environmentalistkou. Pod značkou Sarah Wiener GmbH řídí úspěšnou cateringovou společnost, která si stanovila za cíl stát se nejudržitelnější cateringovou společností v Německu. Její restaurace v na hamburském nádraží je bio- certifikována, stejně jako její pekárna na dřevo v Berlíně. Provozuje také ekologickou farmu v Uckermarku. Tato energická všestranná žena zaměstnává celkem téměř sto lidí.
A co je na tom obdivuhodné: Sarah Wienerová je samouk. Ona, která nemá ani maturitu ani odborné vzdělání, proměnila svou vášeň pro vaření v povolání. Sarah Wienerová, narozená v Halle (Westfálsko), vyrostla se svou matkou, výtvarnou umělkyní Lore Heuermannovou ve Vídni. Ve věku 17 let odešla z Vídně, vydala se stopem po Evropě a vydělávala si na živobytí podivnými pracemi.
Na konci 70. let se přestěhovala do Berlína. V hospodě svého otce, kulturního filozofa a jazzového hudebníka Oswalda Wienera se tato světoběžnice náhodou dostává k vaření.
Nemá mnoho peněz a pomáhá v malé kuchyni čistit zeleninu a umývat salát. „Bylo to jedno z prvních zaměstnání, které se mi opravdu líbilo,“ prohlašuje Sarah Wienerová později.
A stalo se odrazovým můstkem pro její jedinečnou kariéru.Ve 28 letech si půjčila od banky 10 000 německých marek a založila svou první vlastní společnost. Od té doby se společnost Sarah Wiener Tracking Catering starala o filmové štáby po celé Evropě a stala se jedním z nejúspěšnějších filmových cateringů v zemi. Se svou vyřazenou kuchyňskou armádní dodávkou W50 přiváží tato talentovaná kuchařka své zdravé a láskyplně vyrobené domácí jídlo přímo do filmového zákulisí.
Sarah Wienerová se svým čerstvým a chutným menu rychle proniká na svatby, vernisáže, recepce a módní přehlídky. Její podnikání v cateringu vzkvétalo a v roce 1999 otevřela v Berlíně svou první vlastní restauraci „Speisezimmer“. Ekologická certifikace je samozřejmostí, protože Sarah Wienerová žije svou filozofií ve všem, co dělá: vědomé a zdravé jídlo, udržitelně vyráběné a připravené jako doma.
„Kuchařka pro udržitelné požitky“ inspiruje svými kulinářskými výtvory a brzy ji objeví sama televize. V roce 2004 se poprvé stala známou širokému publiku jako Mamsell v dokumentu „Abenteuer 1900 – Leben im Gutshaus – Dobrodružství 1900 – Život v na statku“. Následuje vystoupení v talk shows a v pořadech o vaření.
Od roku 2007 pravidelně cestuje pro televizní stanici Arte. Ať už ve Velké Británii, Rakousku, Francii nebo Asii – její kulinářská dobrodružství ji zanesou kamkoli na světě. Nahlíží do hrnců špičkovým kuchařům, pomáhá vinařům a farmářům při práci a objevuje tajemství regionálních kuchyní. Wienerová předkládá svému publiku autentická jídla, čerstvé produkty a spoustu vzrušujících příběhů z kuchyně, vždy okořeněných špetkou humoru a šarmu.
Mezitím se již dávno stala značkou sama o sobě. Pod značkou Sarah Wiener kromě produktů z vlastní řady pochoutek z organických surovin, jako jsou pěny a džemy bez umělých přísad, prodává knihy a DVD.
Děti jsou této mamince jednoho syna obzvláště drahé. Od roku 2007 je iniciátorkou, zakladatelkou a přední představitelkou nadace Sarah Wiener Foundation „Pro zdravé děti a něco rozumného k jídlu“. V kurzech vaření na více než 650 základních školách a školkách po celém Německu se děti podle konceptu Sarah Wienerové učí, jak chutnají čerstvě připravená jídla a jak si mohou sami připravovat chutné pokrmy. Nadace navíc umožňuje dětem navštěvovat farmy a vyzkoušet si z první ruky, odkud jídlo pochází a jak se pěstuje.
Když se Sarah Wienerová ohlíží zpět na své vlastní dětství, vybaví se jí jedna z jejích nejkrásnějších vzpomínek: sklizeň čerstvého ovoce, ředkviček nebo bylin v létě na venkově. Její nadace každoročně umožňuje několika tisícům dětí zažít přesně toto: radost z vaření s čerstvými regionálními ingrediencemi. Právě zde vidí tato hvězdná kuchařka budoucnost – ukázat dětem, že dobré věci mohou být tak snadné.
Wienerová také předává toto poselství ve svých kuchařkách. Pracovitá autorka již napsala téměř tucet kuchařských knih. Ať už jde o vegetariánská jídla, rakouskou kuchyni, francouzské savoir vivre, nebo jako „La Dolce Wiener“ o sladkých pokušeních od jablečného štrúdlu po skořicové rolády – vášeň Sarah Wienerové pro vaření a pečení přímo čiší z každého receptu.
Aby se vrátila ke kořenům jídla, splnila si Sarah Wienerová další sen. Vydala se mezi zemědělce. Na statku Uckermärkisches Gut Kerkow chce spolu s obchodními partnery uzavřít cyklus od zdravého pole k jídlu na talíři. Na 720 hektarech půdy žije 600 kusů skotu, dojnic a masných plemen.
Na statku Gut Kerkow jsou doma také anglická sedlová prasata, vymírající plemeno a skot Angus. Mase se zpracovává ve vlastním řeznictví a prodává se v restauraci a farmářském obchodě. Osobně se stará o včelstvo na statku.
Mladá včelařka ráda pracuje se svými včely a vyrábí med z ekologického včelařství. Její krédo zní: využívejte co nejvíce a nic nevyhazujte. Udržitelnost začíná v malém měřítku. Pro Sarah Wienerovou to znamená stvořit něco krásného vlastníma rukama a utvářet svůj osobní životní styl v blízkosti přírody.
Je logické, že práce s vlnou je také jednou z jejích vášní. Své kuchařské knihy doplnila o další díla: v knize „Wohlfühlmaschen“ představila své oblíbené pletací modely. Její vlastní značka biopotravin se také plně ve znamení udržitelnosti. Sarah Wienerová pod vlastním jménem prodává ovocné pyré a pasty, kávu, čaj a koření – vše organicky pěstované . Transparentnost po celé cestě – z pole až do obalu je nejvyšší prioritou. Z tohoto důvodu byla značka této úžasné kuchařky vyznamenána cenou “Organická značka roku 2015”. Toto je jen jedno z mnoha ocenění, ze kterých se Sarah Wienerová může po právu radovat.
V roce 2012 obdržela cenu Deutscher Fairness Preis. V roce 2013 byla její nadace vyznamenána mezinárodní zvláštní cenou B.A.U.M. za úspěchy v oblasti udržitelnosti. Sarah Wienerová byla také pasována na rytíře: v roce 2013 jí francouzský velvyslanec udělil Národním řádem za zásluhy titul rytíře. Sarah Wienerová byla ambasadorkou OSN za Rok půdy 2015 a od roku 2013 je kmotrou kampaně „Zachraňte naši půdu“.
Was treibt sie an, diese vielseitige, energiegeladene, preisgekrönte Frau? Die Lust auf Neues, ihre Leidenschaft und Begeisterungsfähigkeit, ihr Optimismus und ihre Spontaneität.
Následuje své srdce a své pocity. „Pro mě je všechno možné,“ říká sama Sarah Wienerová. Za svou neúnavnou snahu o udržitelný život a za boj o ekologicky pěstované čerstvé potraviny místo rychlého občerstvení získala Sarah Wienerová titul osobnost GREEN BRAND Německo 2015.
(Foto © Christian Kaufmann, Zero one)